Mit is jelent valójában a gumiszerelés?

Ez egy specifikus tevékenység, de hozzáértő kezekben nem olyan bonyolult, mint amilyennek sokan elképzelik. Ezzel persze senkit nem bíztatunk arra, hogy ezt otthon végezze el!
Bár sokan úgy gondolják - kivéve persze az ügyfeleinket - hogy ha egyszer a gumiabroncs felkerült az autóra, az az idők végezetéig ott is marad. Nos, ne feledjük, hogy a biztonságos közlekedés egyik alapfeltétele a gumiabroncsok megfelelő állapota és azok helyes használata.
Elengedhetetlen a folyamatos kontroll, karbantartás és nem elég, hogy mindez csupán a légnyomás időszakos ellenőrzésében merüljön ki.
A gumiszerelés az, amit soha nem szabad halogatni. És most nem csak arra a helyzetre gondolunk, amikor az autónk egyik gumija defektet kapott. Defekt esetén ez egy azonnali beavatkozás, és elkerülhetetlen a gumiabroncs szerelés. Azonban érdemes szem előtt tartani, hogy az időjárás is egy olyan tényező, ami megköveteli a váltást.
Általános ismeret ma már, hogy tartós +7 Celsius fok alatti hőmérsékletnél a téli gumik használata indokolt, ugyanis a nyári köpenyek ebben a hőtartományban már megkeményednek. Ezzel jelentősen megnő a fékút, ami bizonyos helyzetben súlyos következményekkel járhat.
A jó idő beköszöntével viszont már a nyári abroncsokat kell felszerelni. Melegszik az idő és a téli gumik hidegben előnyös tulajdonságai a visszájára fordulnak. Emiatt a gumiszerelés tehát minimum évente kétszer szükséges lehet, de több évszakváltást követően a teljes garnitúra cseréje is indokolt.

A gumiszerelés jelentősége és folyamata

A gumik szerelésének feladatát érdemes szakemberekre bízni. Ez egy szakma, ami nagy gyakorlatot, szakmai ismeretet és elméleti tudást igényel. A szakértő szemek képesek kiszúrni azokat az apró hibákat is az abroncsokon, melyeket a tulajdonosok otthon a garázsban észre sem vennének. És akkor még nem is említettük a ráfordított időt és idegeskedést, amit a professzionális gumiszerelés kiküszöbölhet.
De visszatérve a gumiabroncs szerelés jelentőségére. Az autók abroncsai állandó használatban vannak, ezzel kopásnak vannak kitéve az utakon való közlekedés során. Éppen ezért nagyon fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzük azok állapotát, és ha szükséges, akkor cseréljük ki őket.

Az általános ellenőrzésen túl, ha valamiért nagyobb erőhatás éri az autónkat, például egy padkázás során, vagy egy mélyebb kátyún való áthaladáskor, akkor lehetőség szerint minél előbb egyeztessünk egy profi gumiszervizzel. Ilyenkor az autónk kerekei rendellenes terhelésnek vannak kitéve, aminek egyik következménye lehet a szálszakadás is, ami szélsőséges esetben életveszélyes lehet. Röviden erről azt kell tudni, hogy az abroncsok több részből állnak. Egy gumikeverék, és a vázrendszer egysége, ami un. kordszálakból épül fel. A durva ütéseknek köszönhetően ezek a szálak megsérülhetnek, és ekkor találkozhatunk a gumi szálszakadás jelenségével. Ez a legtöbb esetben látható is az abroncs felületén. Durvább esetben előfordulhatnak teniszlabda méretű kitüremkedések is. Erről a témáról részletesebben is írunk majd egy másik cikkünkben. A rendszeres ellenőrzés segíthet a nagyobb problémák megelőzésében, kezelésében. Mindenesetre kordszál-szakadás esetén a gumicsere mielőbbi lebonyolítása létfontosságú.

A gumiszerelés folyamata leírva tulajdonképpen egyszerűnek tűnhet. Eltávolítjuk a régi gumikat, és felszereljük az újakat. Mindez persze a gumiabroncsok ellenőrzésével kezdődik, majd azok felniről való eltávolítása következik. Ezután a felniket alaposan megtisztítjuk, majd a megfelelő méretű és típusú gumiabroncsokat felhelyezzük. Végül a szerelt felniket, miután a centrírozás folyamata is lezajlott, visszahelyezzük az autóra, és megfelelően rögzítjük.

Az autógumik karbantartására is figyelni kell!

Ha már a gumiszerelés fontosságáról beszélünk, mindenképpen érdemes néhány szót ejteni a tanácsadásról is. Mi szeretjük ügyfeleinket tanácsokkal is ellátni. A gumiszerelés alkalmával rendszeresen felhívjuk a figyelmet az autógumik karbantartására. Ez rendkívül meghatározó az autó biztonságos és hatékony működése érdekében. A gumik állapotának rendszeres ellenőrzése és szükség esetén történő cseréje mellett az autógumik karbantartása magában foglalja a megfelelő légnyomás fenntartását és a futómű szakszerű beállítását. Figyelni kell a kopás jeleire is. Az egyenletes kopás jelzi, hogy az autógumik terheléseloszlása megfelelő. Azonban az egyenetlen kopás, a gumik kopásának szabálytalan mintája arra utalhat, hogy valamilyen probléma van az autó futóművében. Ezt a hibát minél előbb fel kell tárni, és a szükséges javításokat pedig elvégezni.

Ha Önnek is az az elsődleges, hogy problémamentesen, a lehető legnagyobb biztonságban közlekedjen, akkor guruljon be hozzánk autójával Veresegyházon található szervizünkbe, hogy ellenőrizhessük a gumiabroncsait, vagy az alábbi gombok segítségével vegye fel velünk a kapcsolatot: