Nyári gumi

Milyen szempontok alapján kerüljön kiválasztásra a legjobb nyári gumi?

Mindenekelőtt fontos megemlíteni azt a már szinte mindenki által ismert tényt, hogy miért is van szükség arra, hogy plusz hét fokos hőmérséklet felett lecseréljük a téli abroncsokat. Nos, ez elsősorban az optimális teljesítmény, a biztonság, és a hatékonyság érdekében szükséges. Fontos, hogy mindig az adott évszaknak megfelelő abroncsokkal legyen felszerelve az autónk. A tavasz kezdetével rendszerint emelkedik a hőmérséklet, ezzel együtt az útviszonyok is megváltoznak, elérkezik az ideje, hogy elővegyük vagy beszerezzük a nyári gumi szettet. Előfordul, hogy sokaknak még mindig a nyári gumi van fent télen, pedig ez igen kockázatos. Hiába gondolják úgy, hogy ha csak száraz úton használják az autót, arra az is jó lesz.

A két típusú abroncs között ugyanis óriási a különbség. Mindenekelőtt anyagösszetételükben. A nyári gumi a hidegben merevvé, rugalmatlanná válik, így nem biztosítja a megfelelő tapadást. Ezzel szemben a téli gumi a hidegben is rugalmas, könnyen irányítható. A mintázatukban is jelentős különbségek vannak. A téli gumi sokkal mélyebb és sűrűbb mintázattal rendelkezik, a latyakos, sáros, havas felületeken is biztosítva a szükséges a tapadást. Ezeken a nyári gumi nem tapad.

Milyen a jó minőségű nyári gumi?

A nyári gumi kemény gumikeverékből készül, ami plusz hét fok feletti hőmérséklet esetén száraz és nedves úton egyaránt használható. Ez a gumikeverés megakadályozza a gumik felpuhulását. Ezenkívül a mintázatát úgy alakították ki, hogy gyorsan és hatékonyan vezesse ki a vizet a gumi felületéről. Ez azért fontos, mert ezzel lehet minimalizálni a vízen való felúszás kockázatát, ami pedig a nyári időszakban is elég gyakran előfordul.

Lényegesen kisebb a súrlódásuk, mint a téli abroncsoké. A futófelület blokkjai hozzájárulnak a precíz kezelhetőséghez és a rövid fékúthoz. A nagy gumiabroncsgyártók egyre gyakrabban jönnek az újabb és újabb fejlesztésekkel, eredményekkel, hogy egyre jobb minőségű nyári gumi legyen a kínálatukban. Ahhoz, hogy a legjobbat megtaláljuk, fontos tudnunk, hogy milyen autóra, és milyen felhasználásra keressük azt. A nagy teljesítményű, sportos autók számára olyan abroncs kell, ami nagy sebességnél is biztonságos. Az abroncs méretei mellett érdemes megnézni azt is, hogy milyen súly-, illetve milyen sebességindex-szel rendelkezik.

Mikor érdemes megvenni?

Tapasztalataink szerint a nyári gumi kiválasztása nem szokott akkora fejtörést okozni, mint a téli abroncsoké. Valószínűleg azért, mert a tél sok kockázatot rejt magában. Télire az emberek olyan gumit keresnek az autójukra, ami állja a kihívásokat. Mi azt mondjuk, hogy a nyári gumira is érdemes odafigyelni. Mind a teljesítményre, mind a fékezhetőségre, a gyorsulásra és persze az üzemanyagfogyasztásra is. A legjobb választás a legtöbbször a prémium kategóriás abroncs. De vannak olyan középkategóriás gumik is a piacon, amelyek lehetnének akár a felsőbb kategóriában is. A mikorra válaszolva, ahhoz, hogy jó áron tudjuk megvásárolni, érdemes már ősszel felkészültnek lenni, illetve az akciókat figyelni. Ami biztos, hogy a legjobb megtalálásával nem érdemes tavaszig várni, célszerű minél előbb megoldani a beszerzést.

Segítünk megoldani az ideális, személyre szabott nyári gumi kiválasztásának feladatát, forduljon munkatársainkhoz elérhetőségeink egyikén.